Нови моменти при изписване на рецепти
Нови моменти при изписване на рецепти / netinfo

Единичните рецепти се изпълняват от аптеките до 15 дни от изписването им, напомнят от Районната здравноосигурителна каса в Сливен. Това е регламентирано във влязлата в сила нова Наредба №4 на Министерството на здравеопазването. Тези рецепти са за лекарства в количества за не повече от 30 дни.

Изцяло нова е рецептата за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, в количества за не повече от 90 дни /тройни рецепти/. Отпускането на лекарствата се извършва на три пъти. Новата рецептурна бланка съдържа три отрязъка - А, В и С. Отделните отрязъци се изпълняват последователно в различни срокове, считано от датата, на която лекарят е издал тройната рецепта. За отрязък А се изпълнява до 15 календарни дни, за отрязък В - от 30 до 45 календарни дни, а за третия - от 60 до 75 дни. Отпускането на лекарствата става, като датата на изпълнение на всеки отрязък се посочва върху него и върху следващия отрязък. Така пациентите ще знаят кога трябва да посетят отново аптеката, за да се отпуснат лекарствата по следващите два отрязъка, смятат от касата.

Изписването на рецепта става единствено и само след извършен преглед, като в амбулаторния лист се посочват назначената терапия и определените дози. Датата на издаване на рецептата следва да съвпада с датата на издаване на амбулаторния лист. Предписването на лекарства от новия Позитивен лекарствен списък  ще започне от 01 юни 2009 г.