Нови експонати в Музея на бойната слава в Ямбол
Нови експонати в Музея на бойната слава в Ямбол / Общински пресцентър Ямбол

С два нови експоната разполага Музеят на бойната слава в Ямбол.  Първият от тях е съветски едноместен реактивен изтребител МИГ 17-F, който до преди това беше разположен в поделението на Червен баир, съобщават от общинския пресцентър в Ябол. Самолетът, почти съсипан от набезите на ромите в района на бившето поделение, в последствие бе съхранен и ремонтиран в Авиобаза «Безмер» .  Изтребителят, създаден през 1949 година, е участвал в продължение на 30 години в над 20 военни и други въоръжени конфликти. Теглото му е 3 798 кг, а дължината - 11,26 метра.

Нови експонати в Музея на бойната слава в Ямбол
netinfo

Преди месец, пак с помощта на военнослужещи в Авиобаза „Безмер”, в музея беше преместен и учебно-тренировъчният самолет Л-29. Такъв тип самолет е произведен за пръв път през 1959 година в Чехословакия. Поради добрите си тактико-технически характеристики, през 1961година Л-29 става основен реактивен тренировъчен самолет на държавите от Варшавския договор и заменя тренировъчните самолети с бутални двигатели. Самолетът тежи 2 280 кг и е с дължина 10,8 м.

Нови експонати в Музея на бойната слава в Ямбол
netinfo

С двата нови експоната фондът на музея разполага вече с три самолета. Първият бе експониран още при откриването на музея на 9 май тази година. Това е реактивният изтребител МИГ-15, разработен непосредствено след края на Втората световна война по дизайн на Артьом Микоян и Михаил Гуревич. МиГ-15 е един от най-произвежданите реактивни изтребители в историята с повече от 18 000 бройки от всички варианти.