Над 300 граждани напуснали страната са подали заявления за възстановяване на  здравните си права
Над 300 граждани напуснали страната са подали заявления за възстановяване на здравните си права / Дарик Сливен, Архив

Над 300 граждани напуснали страната са подали заявления в НАП Сливен до сега за да могат да се освободят от плащането на  здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България, съобщи за Дарик говорителят на приходната администрация Стефка Каменова.

За целта трябва да се подаде декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. Каменова припомни, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

 Задължително трябва да се посочи и конкретната дата за напускане на страната, а не само годината и месеца. Ако гражданите решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др.

Възстановяването на здравните им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, информира още Стефка Каменова.