МВР-Сливен и четирима служители с награди на името на Джовани Фалконе
МВР-Сливен и четирима служители с награди на името на Джовани Фалконе / ОДМВР - Сливен

Областната дирекция на МВР – Сливен получи годишната награда в конкурса за магистрати и полицаи "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. На тържествена церемония в Благоевград Негово Превъзходителство посланикът на Италия Марко Контичели връчи отличия на Иван Костов Георгиев - инспектор в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен, Антон Стоев Велев - младши разузнавач в сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, Слави Драганов Славов - младши полицейски инспектор в участък „Запад” при РУМВР - Сливен и Иван Георгиев Иванов - младши полицейски инспектор в участък „Запад”.

Наградите на името на Фалконе се присъждат за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупция, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

Конкурсът е учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия.

Сливенската дирекция получава отличието като признание за дейността си в разкриването и пресичането на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества. В резултат на действията на полицейските служители през последните 18 месеца в Сливен е преустановена  дейността на над 15 лаборатории за производство на синтетичен наркотик.

По-голямата част от тях са  мобилни, което е свързано с повече усилия и време за тяхното установяване и документиране. Благодарение на ефективната работа на служителите в сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, отдел „Досъдебно производство” и районните управления към МВР-Сливен няма случай на задържано лице за притежание на наркотици, което да не е получило осъдителна присъда. Операциите и проверките по установяване и задържане на лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици са без крайна дата и се осъществяват на цялата територия, обслужвана от МВР-Сливен.