Монтират ядрено-магнитен резонанс в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен
Монтират ядрено-магнитен резонанс в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен / netinfo

МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен вече има ядрено-магнитен резонанс. Апаратът, доставен днес, 7 август, е част от високотехнологичното медицинско оборудване за ранна диагностика и лечение на злокачествени заболявания по проект на болницата за около 8 милиона лева.

Медицинският уред беше внесен в лечебното заведение с помощта на кран през специален отвор на втория етаж на сградата към помещението, в което ще бъде монтиран.

„Разтоварването на техниката ще се извърши днес и утре. Очакваме представители на Министерството на здравеопазването и предстои монтаж на ядрено-магнитния резонанс. Монтажът ще продължи около месец. Помещението, в което ще бъде монтиран апаратът, е облицовано със специално покритие според изискванията”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.

Проектът се нарича „Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД, Сливен. Със средствата се извършва обновяване и създаване на условия, отговарящи на медицинските стандарти в две структурни звена - в Клинична лаборатория и Отделението по образна диагностика. Дейностите трябва да приключат до края на 2013 г.

Проектът е част от Средносрочната рамкова програма на Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата сума по програмата е 148 милиона лв., които се инвестират в няколко лечебни заведения в страната и това дава възможност на болниците да се модернизират, да отговорят на най-съвременните условия за лечение и диагностика на онкологични заболявания. За сливенската болница около 1милион и 800 хиляди лева са заделени за строителни и ремонтни дейности, а всички останали средства - за оборудване с високотехнологична апаратура.