Масови проверки в сливенски предприятия
Масови проверки в сливенски предприятия / netinfo

158 проверки по спазване на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта са извършили инспектори от дирекция „Инспекция по труда" в Сливен през месец май. Проверените предприятия са 156, в тях работят 3 790 души, съобщи директорът на Инспекцията по труда инж. Здравко Пехливанов.

Проверки са извършвани в отраслите „строителство", „производство на облекла", „производство на хранителни продукти" и „производство на метални изделия". В непроизводствената сфера най-голям брой проверки са реализирани в дейностите „търговия" и „ресторантьорство". Работодателите са проверявани за въведено непълно работно време, за което на работниците и служителите се изплащат компенсации. Няма констатирани неизплатени компенсации от проверените предприятия, уточни Пехливанов.

1 024 са констатираните нарушения по трудово законодателство. За преустановяване и отстраняване на нарушенията са издадени 1 003 принудителни административни мерки. Съставени са 10 акта за спиране на необезопасени машини и съоръжения. Издадени са и 24 акта за установени административни нарушения, едно от тях е за неизпълнено предписание, дадено при предишна проверка. 1 разрешение е издала Инспекцията по труда в Сливен за извършване на специални взривни работи. Поискани и издадени са три разрешения за започване на работа на непълнолетни лица, добави още Здравко Пехливанов. През последния месец е извършена проверка в пет предприятия за установяване на причините и обстоятелствата, при които са настъпили трудови злополуки. Една проверка е извършена по разпореждане на директора на РУ"СО" - Сливен.