Иванка Денева участва в Световната писателска среща
Иванка Денева участва в Световната писателска среща / личен архив

Като част от тържествата за отбелязване на 100 години от създаването на Съюза на българските писатели, в Националния дворец на културата в столицата се състоя и десетата Световна писателска среща`2013 г. Български творци, писатели от чужбина, представители на дипломатическите среди, депутати и много гости бяха изпълнили залата на Народния театър „Иван Вазов” на концерт-спектакъла послучай  юбилейните годишнини.

Културният форум, организиран от Съюза на българските писатели привлече десетки именити автори от различни кътчета на света, които дискутираха темата „Силата и слабостта на думите в бъдещия свят”, съобщи сливенската писателка Иванка Денчева. Министърът на културата д-р Петър Стоянович  приветства световната инициатива. Заседанията на Десетата юбилейната международна  писателска среща бяха водени от българските поети Георги Константинов и Петър Анастасов, членове на УС на СБП.

В работата на форума  взеха участие творците  Мануел Муньос Идалго (Испания), Джак Харт (Ирландия), Марко Бадзато (Италия), Ричард Хартайс (САЩ, който говори за съвместното посещение на срещите досега с Уйлям Мередит); от авторите от Турция Ахмет Емин Атасой и Онур Бехрам, Клодин Елф (Франция, Европейска академия за поезия), акад. Ристо Василевски и Драготин Карло от Сърбия, от Корина Купър (Румъния), Петер Кюрман (Швеция), Владимир Барна от Украйна, Бети Леон (Израел), Христос Хартомацидис и  Костас Кремидас от Гърция и др. Със свои изказвания в дискусията за ролята на думите в бъдещия свят участваха и писателите от България Георги Константинов, Лъчезар Еленков, Анжела Димчева, Павлина Павлова, Иванка Денева, Йордан Милев, Паулина Новакова и др.

Участниците изразиха тревога от отслабване на „социалната, морална и образователна роля на литературата днес” и нуждата от приобщаване на младите поколения към променящия се свят с ясни послания; бе обсъден проблемът и за съдбата на книгата като духовен и комерсиален „продукт” в технологичения век; присъстващите осмислиха думите в единството им от сила и слабост,  съзидателна и разрушителна същност,  но и като висша ценност  и съвременно оръжие духовност.

Д-р Иванка Денева взе участие в състоялото се в рамките на тържествата литературно четене в „София-прес”, както и в Световния писателски форум в НДК. В своето изказване Ив. Денева подчерта нарастващата роля на думите в съвременния свят като инструмент за създаване и огласяване на идеи – в условия на засилване деструктивните процеси у човека и тенденциите за омаловажаване на националните държави и идентичност. „Днес сме свидетели на значението на думите за демаскиране на лъжливи, противонародни и антихуманни послания – тук и по света - с надигналите се народи. Но и в бъдещето думите ще са разлюлян тревожен зов за спиране попълзновенията на корпоративния капитал и на лицемерните демиурзи на словото към правата и свободите на гражданите. Думите ще спомагат за  пресичане на зловредните и неправомерни действия на правителства и групи срещу собствените им народи и човечеството. Но именно с думите ще бъдат извайвани утре и вълнуващите художествени светове, отразяващи народните въжделения, битие и борби: в България - в миналото, но и в страшните „години на преход” и разграбването на народните богатства. Думите ще са силни в идния ден като градиво за значими хуманитарни каузи на страдащото човечество: срещу изтреблението на хора, бедствията и глада, против лишаването на поколения младежи от образование, поприще, духовност и култура, т.е.- от бъдеще!” – каза сливенската писателка и допълни: „И е време човеците от  Балканите и света да съградят с единния си порив и глас Андричевите мостове! В тях да вградим и днес, на тази среща,  силата и слабостта на думите!”