Болните от грип в Ямбол са заразени с щама „Калифорния“
Болните от грип в Ямбол са заразени с щама „Калифорния“ / Дарик Сливен, Архив

11 от 17 -те изпратени носогърлени смива от Ямбол за вирусологично изследване за грип в НЦЗПБ- София са положителни с грип „Калифорния“. Това съобщи за Дарик д-р Наташа Капсъзова директор на Дирекция „Надзор на заразни болести” в Регионалната здравна инспекция и уточни, че част от изпратените проби са от лежащо болни с пневмония в детско отделение, както и от амбулаторно болни.

Увеличението на болните спрямо предходната седмица е двойно,  Засега няма данни за 30% отсътствия  в училищата и детските градини  в областта. Само една яслена група в село Тенево е затворена, съобщи д-р Капсъзова.

Ежедневните стойности на броя болни на ден от началото на седмицата е 48 до 30 . „Смятам, че броят на заболелите до края на седмицата ще се задържи на ниво 30 -38 болни на ден. Продължаваме да събираме данни и ако броят на заболелите остане толкова висок вероятно ще обявим епидемия в понеделник. Дотогава обстановката остава предепидемична,", добави още специалистът.

Епидемичната стойност за обявяване на епидемия в Ямбол е 360 на 10 000 души.

На всички общопрактикуващи лекари, Спешния център и директори на МБАЛ се раздават  антивирусни препарати Тамифлу и Реленца за лечение на болни.

Симптомите са отпадналост, главоболие, кашлица, а някои имат оплаквания и от стомашно-чревния тракт.