50 години Професионална гимназия по строителство
50 години Професионална гимназия по строителство / netinfo

50 години от своето създаване отбелязва тази година Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров” в Сливен. „През месец март се провеждат редица инициативи по повод годишнината”, каза директорът на училището Александър Борисов.

На 20 март ще се проведе ден на отворени врати. Очаква се делегация от украинско училище, с което сливенската гимназия ще работи на обменни начала. Вечерта от 17,30 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” ще има тържествен концерт с участието на възпитаници на музикалното училище в Котел.

На 21 март от 8,30 ще стартира Регионално състезание „Най-добър млад строител”. В него ще участват десет отбора от Югоизточен регион. Победителите ще се включат в Национално състезание, което ще се проведе през април.

Гимназията в Сливен е създадена през 1959 г. като професионално училище по сградостроителство. По-късно се преименува в СПТУ по индустриализирано строителство. През 1985 г. се преобразува в Техникум по строителство, а от 2003 г. е Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров”. 

Учениците се обучават по специалностите „Строителство и архитектура” , „Геодезия”, „Сухо строителство”, „Топлинна техника” и „Електрически инсталации”. Първите две специалности са с петгодишен курс на обучение, а останалите – с четири.