151 години традиция
151 години традиция / община Тунджа

За 151-ви път се проведе традиционния Илинденски събор в село Дряново.

„Вълнуващо е да видя площада на с. Дряново, изпълнен с хора, които съхраняват и почитат нашите ценности. Вашето присъствие тук ми дава увереността, че Илинденският събор ще пребъде и след нас, щом в сърцата ни гори любов към българското! Днес почитаме един от най-великите праведници- Свети пророк Илия. Нека винаги да закриля с. Дряново! Нека ни дари с небесното си покровителство и пази плодородната ни тунджанска земя от суша, градушка и пожари!" С тези думи кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев приветства гостите на 151-я Илинденски събор в село Дряново.

151 години традиция
netinfo
Съборът откри кметският наместник на Дряново Мария Иванова. Гости на събора бяха заместник-кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, общински съветници, представители от общинската администрация, кметове и кметски наместници.

Празничната програма започна с танците на детският танцов състав към ОДЗ „Кольо Тенев" и танцов състав „Пандъклийчета 2006" при народно читалище „Просвета - 1910", село Тенево.

Поздрав с песни отправиха самодейките от вокална група „Ретроакбунарки" при НЧ „Никола Йонков Вапцаров", с. Генерал Инзово. С динамични и разнообразни танци, момичетата и момчетата от танцов състав „Акбунарци" при Народно читалище "Н.Й.Вапцаров" с. Генерал Инзово зарадваха събралите се на площада в Дряново.

Народната певица Нели Танева и музикална формация „Настроение" продължиха народните ритми, подхванати от инзовци, докато настъпи времето за празничната заря, осигурена от община „Тунджа".

Съборът, посветен на пророка Свети Илия, който е закрилник на село Дряново се чества в селото от 1865 година. Организатори на Илинденския събор са община „Тунджа", кметското наместничество и читалището в с. Дряново. В този мащаб той е възстановен през 2004 година по инициатива на тогавашния кметски наместник Марияна Василева.