10 октомври - Световен ден на психичното здраве
10 октомври - Световен ден на психичното здраве / DarikNews.bg, архив

74% от участвалите в анонимна анкета жители на област Сливен се чувстват потиснати и тъжни, показват данни на Регионалната здравна инспекция.  На твърдението „През цялото време ми се плаче” 57% отговарят с „никога или много рядко”, 1% отговарят с „често”, 83% от препитаните са убедени, че се справям се с нещата, така както и преди време”, а 41% се чувстват полезни и търсени.

Анонимното анкетно проучване е направено със 100 лица от различни социални групи и възрасти - 23% мъже и 77% жени. Най-голям е броят на лицата във възрастова граница от 41 до 50 години , 96% от препитаните живеят в град, 98% от тях са работещи, 1 учещ и 1 пенсионер; 74% са  семейни.

От отговорите на лицата, участвали в анкетата става ясно, че тъй като по-голяма част от тях са работещи и ангажират съзнанието си с различни задължения през по-голямата част от ежедневието, много малък е процентът на проява на основните депресивни състояния, коментират от РЗИ. Освен това отговорите до някаква степен зависят и от това в какво настроение е било лицето в момента на попълване на анкетната карта.

Анкетата е направена във връзка с превенцията на депресивните състояния, а резултатите се огласяват във връзка с 10 октомври - Световния ден на психичното здраве.

Целта на Световния ден на психичното здраве е да  насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението и да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и др. Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората и изтощението; депресията, неврозите, тревожността и страховете, комплексите и др.