Започна учебната година в Шумен
Започна учебната година в Шумен / Dariknews.bg, Шумен

Новата учебна година започна в шуменските училища. С песни, знамена и звънец децата влязоха в класните стаи след лятната ваканция.

Общият брой на учениците в община Шумен е над 8300. Повече от 1500 са първокласниците, които за пръв път ще влязат в класните стаи в областта.

Кметът на Шумен: 15 септември събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта

Днешният ден е празник на всички, за които училището е потребност, прозорец към бъдещето, скъп спомен, казва в своето приветствие към учениците кметът на общината Любомир Христов.

„Нека 15-и септември да бъде най-вълнуващият ден за вас, защото всичко започва от знанието, казва в своя поздрав директорът на ОД на МВР ст. комисар Ялчън Расим и обръща внимание на децата освен в уроците да внимават и за своята безопасност в училище и на улицата.

За новата учебна година във Второ училище „Д-р Петър Берон" е поставен голям трансперант с лика на патрона, които да посрещне 451 деца, учещи там.

„До края на учебната година смятаме да изпишем всички фоайета и коридори с ликовете на бележити българи, защото в едно училище не преподават само учителите. Учебната сграда също трябва да възпитава", обяснява директорът на школото Павел Павлов.

В община Шумен врати тази година отварят 19 училища, а към тях се добавя гимназията по селско стопанство, която преминава от Министерството на земеделието към Общината.

Обединената школа по изкуства, Ученическа спортна школа, където има общо около 1500 деца, както и двете средношколски общежития пък ще носят нови названия - Центрове за подкрепа на личностното развитие, като запазват функциите си.

Заради промени в Закона за образованието всички детски учебни заведения се преобразуват в Детски градини, вече няма да има и СОУ-та, а начални, основни и средни училища.

Изграждане двата първи етапа на образование - начален и прогимназиален започва от тази учебна година. Така първи етап на средно образование засяга от 1 до 10 клас, а втори етап - 11 и 12 клас.

Започна учебната година в Шумен
netinfo