В Търговище раздадоха годишните награди за изкуство и култура
В Търговище раздадоха годишните награди за изкуство и култура / Борислав Курдов

В четвъртък вечерта в залата на драматичния театър в Търговище бяха раздадени годишните награди на общината за изкуство и култура. Дипломите бяха връчени лично от кмета д-р Красимир Мирев.

В направлението"Забележителни творчески постижения и принос за развитие на националната култура" диплом беше присъден на Лора Лазар за ярката и неоспорима литературна изява с четири романа.

В категорията „Мениджър в културата" награден беше Петър Петров- директор на Драматичен театър Търговище, за успешно ръководство и за реализацията на Международния фестивал на спектакли за деца " Вълшебната завеса". Марияна Стрезова бе отличена за активна читалищна дейност.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата наградени бяха: проф. Ганчо Папуров за активна обществена дейност и литературно творчество и във връзка с 85-та му годишнина; Иван Стойчев- за активна обществена дейност в областта на културата, за литературно и журналистическо творчество и във връзка с неговата 80 годишнина и Божидар Николов - за активна обществена и журналистическа дейност, за литературно творчество и във връзка с неговата 70 годишнина.

В категорията за предучилищно възпитание наградата взеха Даниела Иванова - старши учител в ЦДГ "Пролет" и Милена Паунова - старши учител и музикален ръководител в ОДЗ "Пчелица". За принос в началния етап на образованието диплом беше даден на Ася Трендафилова - старши учител в І СОУ "Св. Седмочисленици".

За прогимназиален етап наградите взеха Снежина Петрова - главен учител по БЕЛ в ОУ "Отец Паисий" и Марияна Петрова - старши учител по математика и физика в СОУ за деца с увреден слух "Св.Иван Рилски". За принос в развитието на гимназиалния етап на образованието наградена беше Севдалина Зафирова - директор на І СОУ"Св. Седмочисленици".

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието диплом получи Елена Стефанова - главен учител по английски език във ІІ СОУ "проф. Н. Маринов". А като най-добри педагогически колективи бяха отличени в Езиковата гимназия и в ЦДГ „Здравец".

По време на церемонията наградени бяха и ученици постигнали успехи в различни области. Общината отличи с грамоти Петър Петров - ученик в ХІ клас - ІІ СОУ "Проф.Никола Маринов", Димитър Димитров - ученик от ХІІ клас в І СОУ"Св. Седмочисленици", Денислав Янев - ученик в ХІ клас - ПГИЧЕ"Митрополит Андрей"-Търговище, Светослав Ангелов - ученик в ІХ клас на спортно училище "Никола Симов", състезател по спортна гимнастика и Мехмед Ахмедов -ученик в ХІІ клас на СОУ за деца с увреден слух "Св. Иван Рилски". Колективната награда взе отборът по футбол от спортното училище.