В Търговище отриват обновения площад с куклен театър и запалване на светлините на Коледната елха
В Търговище отриват обновения площад с куклен театър и запалване на светлините на Коледната елха / Пресцентър Община Търговище

Със спектакъла на Държавен куклен театър Търговище "Принцесата и скъсаните обувки" ще започне тържественото откриване на обновения централен площад "Свобода" в града. Ще бъдат запалени и светлините на елхата и празничната украса. Церемонията е насрочена за 11 декември 2014 г., четвъртък, от 16.30 часа пред сградата на общинската администрация.
Марионетният спектакъл в Търговище е поставен от известния български режисьор проф. Слави Маленов, чийто постановки са признати на наши и световни сцени. Сценографията е на проф. Васил Рокоманов от Художествената академия, куклите са на Силва Бъчварова - също от Академията в София, а музиката - на Владимир Джамбазов. Постановката е по приказката на Братя Грим "12 танцуващи принцеси" и е една от водещите в Кукления театър в Търговище. Според режисьора проф. Маленов, посланието на този спектакъл е свързано с обичта, която е изключително важна част от живота ни и постоянно трябва да търсим хармония във взаимоотношенията с хората.
Спектакълът за първи път ще бъде игран на открита сцена. Към поздравлението към търговищенци ще се включи и модерен балет "Вега" при Младежкия дом.
След официалната част кметът, придружен от гости, деца и свитата на Дядо Коледа ще изпълнят ритуала по запалване светлините на празничната елха в центъра на града. Фойерверк шоу и светване на цялата празнична украса ще поставят финала на тържеството.
Обновеният централен площад „Свобода" в Търговище е реализиран по проект „Реконструкция и обновяване на централен градски площад „Свобода" и разширение на пешеходна зона - трети етап", по схема "Зелена и достъпна градска среда" на ОПРР. Стойността на проекта е 4 644 000лева