В Антоново ще борят безработицата със сливови и малинови градини
В Антоново ще борят безработицата със сливови и малинови градини / renesansrealestate.ru
В Антоново ще борят безработицата със сливови и малинови градини
66087
В Антоново ще борят безработицата със сливови и малинови градини
  • В Антоново ще борят безработицата със сливови и малинови градини

Антоново е малка община в тузлушкия край. От години тук се борят с два големи проблема – водоснабдяването и безработицата. И ако с водата донякъде вече успяха, то нямането на работа си остава тяхна постоянна грижа.

През 2012 година общинското ръководство заедно с общинския съвет започват да търсят начини да реализират идеята да бъдат засадени сливови и малинови градини, където да бъде ангажирано местното население, разказа председателят на Общинския съвет в Антоново Хайредин Мехмедов.

В началото на тази година идеята заработва – взима се решение - в квартал Еревиш, в близост до язовир, да бъдат засети 20 декара с малини и близо 30 декара със сливи. С първоначално гласувания капитал от 6000 лева общинската фирма закупува съоръжение за капково напояване. Переспективата е до две-три години сливовите насажденията да нарастнат до 50 дка, а с това да бъдат наети и повече хора на работа. За вбъдеще пък се предвижда такива градини да бъдат засети до почти всяко село в общината и хората ще могат да работят там, защото това е единствения начин да създадем работни места, каза Хайредин Мехмедов.

Помислено е и за реализирането на бъдещата продукция – малините ще се продават на пазара, а за сливите ще бъде сключен договор с фирма, която от пет години има фабрика за сушене на плодове в близкото село Ястребино.

Общинската фирма „Тузлушка земя” в момента обработва около 5 000 дка земи в община Антоново. Работници на фирмата почистват пасища и мери – дейност, за която от фонд „Земеделие” се очаква да бъдат изплатени около 120 000 лв.  Тези пари ще бъдат вложени в засаждането на сливовите градини и масиви от малини, допълни още Хайредин Мехмедов.