Удължиха срока, в който земеделците могат да подават декларации за ваучери за гориво
Удължиха срока, в който земеделците могат да подават декларации за ваучери за гориво / Дарик-Шумен, архив

Със заповед на министъра на земеделието е удължен срокът, в който земеделските производители могат да подават декларации за получаване на ваучери за гориво с намален акциз. Това заяви за Дарик Беркант Адилов, директор на Областна служба „Земеделие"-Шумен. Срокът е удължен от 19 февруари до 28 февруари включително.

705 са подадените до момента заявления за ваучери за газьол с намален акциз в Шуменска област, добави Адилов. Най-много документи са подали земеделци от общините Шумен и Каолиново.

Припомняме, че от помощта могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, обработващи площи със земеделски култури и отглеждащи животни. С ваучерите за гориво земеделските стопани ще могат да закупят газьол от бензиностанциите.

Отпускането на ваучерите ще стане на два етапа, като тази година от 1 април до 15 май фермерите ще получат 60% от стойността за която са кандидатствали, а другите 40% ще бъдат изплатени следващата година от 1 февруари до 15 март.

Необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на страницата на ОД "Земеделие" -Шумен.