Съветник от ГЕРБ сигнализира за субсдиране на несъществуващ селски футболен клуб
Съветник от ГЕРБ сигнализира за субсдиране на несъществуващ селски футболен клуб / netinfo

Общинският съветник от ГЕРБ Евгений Цанков сигнализира за неправомерно субсидиране на селски футболен клуб в Новосел, който всъщност не осъществява дейност от 2010 г. По думите на Цанков, от отчета за субсидиране на спортни клубове в община Шумен става ясно, че селският футболен клуб от Новосел е поискал подпомагане от 2 000 лв., а е получил 1 000 лв. „От необходимите 11 документа, които всеки спортен клуб трябва да представи при искане на средства има само една докладна, с един подпис и без печат", заяви още Цанков. Той добави, че при среща с управителния съвет на ФК „Космос" - Новосел е станало ясно, че той се управлява от различен човек, от този подал искането за субдсидиране. „В авансовата справка се вижда, че заявка за парите подава Рамадан Рамаданов, който се представя за президент на клуба, а пък средствата от 1 000 лв. е получил кметът на селото", обясни още Цанков.

По думите му и в справката за отчет на изразходените средства е записано, че парите е получил кмета на селото. Цанков обясни, че има приложена фактура за това, че са изразходвани 700 от дадените 1 000 лв., които са изхарчени за шапки, топки и протектори. „Компетентните органи трябва да проучат целия случай", категоричен е Цанков. Той добави, че при разговор с истинския президент на отбора - Филип Филипов е станало ясно, че той ще си търси правата по съдебен ред и ще внесе жалба до прокуратурата.Съветникът добави още, че Рамаданов, подал искане на субсидиране на футболния клуб е зет на кмета на село Новосел.


В залата Цанков попита защо се прескачат правилата, по които се субсидират спортните клубове и поиска да бъде направена цялостна проверка.


Зам.-кметът по образование, култура и спортни дейности Живка Тонева заяви, че е запозната със случая и ще бъде възложена проверка. „Ще помолим вътрешния контрол на общината да направи проверка в кметството, защото е видно, че кметът на селото е изразходвал средствата, поне по финансовите документи. Ако се окаже, че са незаконно изразходвани, според мен те трябва да се възстановят", каза зам.-кметът.


По думите й, когато комисията определя сумата по критериите би трябвало да се гледат и всички необходими документи, които се изискват. „Доколкото имам информация на този етап, тогава е заявено от член на спортната комисия, че клубът ще функционира и в момента се подготвят документите. Явно това не се е случило, проверката по документи най-добре ще покаже кой има вина", коментира още Тонева.
Тя заяви, че веднага след като има резултат от предстоящата проверка той ще бъде оповестен.