Съпруга на кандидат-депутат заемала зам.-председателско място на СИК в Шумен, остранена е след сигнал до РИК
Съпруга на кандидат-депутат заемала зам.-председателско място на СИК в Шумен, остранена е след сигнал до РИК / netinfo

Съпруга на кандидат за народен представител от област Шумен е била назначена за зам.-председател на секционна комисия в Шумен. След постъпила жалба, от пълномощник на една политическа сила, в РИК-Шумен Севим Ахмедова, съпруга на Бюнемин Хасан, кандидат-депутат, поставен на трето място в една от партийните листи за 30 МИР - Шумен е отстранена от поста. Ахмедова е била зам.-председател на СИК номер 13 в Шумен. След решението на РИК за отстраняването й, на поста е назначена Гюляр Мустафова.

Решението на РИК-Шумен може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред ЦИК.

Още 7 жалби за нарушения на изборния процес са постъпили до момента в РИК-Шумен.

Една от тях се касае за неправомерна агитация пред секционна комисия. В жалбата обаче не е имало конкретни данни за самоличността на нарушителите, поради което е оставена без уважение.

В друга жалба се посочва, че пред СИК 303 има жена, която указва на избирателите за кого да гласуват. Поради липсата на конкретика за самоличността на нарушителката и тази жалба е оставена без уважение.

Останалите жалби не са се отнасяли за съществени нарушения, като те са били своевременно отстранени от членовете на съответната секционна комисия.