Днес по обяд ще стане ясно кога хората от Хитрино, които бяха евакуирани от селото, ще могат да се завърнат по домовете си.

Още вчера започна работата по оценяването на щетите по къщите, продължава и изтеглянето на последните цистерни от Хитрино. А властите се надяват във вторник всички жители на селото да успеят да се приберат в домовете си.

Хората от Хитрино видяха къщите си

"В момента долу има четири цистерни. Две от тях се подготвят да бъдат изведени. Цяла нощ се е работило по тях. Те са източени. Остават две цистерни, една от които е най-рисковата до този момент. Тя беше тампонирана, за да се спре изтичането на газ от нея. Този теч в момента е спрян, но двете цистерни трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изведени от Хитрино. Това означава, че всички действия по изправяне на цистерната, са рискови и опасни. Ще бъде подаден сигнал за всички, работещи долу и на жителите. Въвежда се специален режим на сигурност, за да се предотврати евентуален инцидент", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Борисов увери жителите от с. Хитрино в бързите действия на властите

„В момента, в който вдигнем опасната цистерна, ще бъдем наясно кога хората могат да се приберат по домовете си. Днес в 11 часа след срещата ми с населението на Хитрино, ще имам повече информация", заяви директорът на „Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов.

Сутринта жителите на Хитрино ще се срещнат и с експерти от ВиК, пожарната и отговорните институции, за да зададат въпросите си и да разберат има ли замърсяване на въздуха и водата в района.

Източник: nova.bg