Стартира втори етап на проект „Чуй детето
Стартира втори етап на проект „Чуй детето / Dariknews.bg

Стартира вторият етап от реализирането на Проекта „Чуй детето ". Той е на стойност над 500 000 лв. и се финансира от фондация ОАК. Проектът ще се реализира в рамките на 3 години в областите София, Пазарджик и Шумен. „Основното, което трябва да направим в рамките на тези три години е действителна промяна в практиката на изслушване на деца", заяви доц. Нели Петрова, председател на УС на Сдружение „Институт за социални дейности и практики". По думите й, амбицията е „синята стая", която беше създадена в началото на 2009 година в Шумен да бъде използвана достатъчно. „За нас това означава, че едно дете е дошло, било е изслушано там, направен е пълен аудио и видеозапис и повече това дете да не бъде разпитвано", каза тя.

Доц. Петрова обясни, че желанието им е след три години децата да се разпитват един път, максимум 2 пъти при възникнали нови обстоятелства, а малките деца и особено децата -жертви на сексуално насилие да се разпитват от обучени специалисти. В тази връзка по проекта ще продължат обученията на съдии и прокурори, а специален акцент ще бъде обучението на дознатели.

В първата част на проекта беше е създаден и мобилен екип за изслушване на деца, в който са включени психолози и социални работници. Обучението му ще продължи и през есента, обясни Нели Петрова. Тя каза още, че желанието е той действително да стане специализиран екип, който да помогне в изслушването на най-тежките случай-деца жертва на сексуално насилие. Идеята е да имаме около 15-18 обучени психолози и социални работници и този екип да работи по заявка в цялата страна.   

Доц. Петрова обясни, че днес се е провела първата среща между различните партньори по проекта - институции, ангажирани със закрилата на децата, ОД на МВР, Районен и Окръжен съд, Районна и Окръжна прокуратура, Окръжния следствен отдел, Дирекции „Социално подпомагане". По време на срещата е направено предложение да се разшири кръгът на разпитваните деца, освен такива, които участват в наказателни процедури да бъдат разпитвани и децата, които участват и в процедури по гражданското законодателство -  дела за домашното насилие, дела по Закона за защита на детето, както и по бракоразводни дела. „Промените в Наказателно-процесуалния кодекс дават възможност да се четат такива свидетелски показания на деца в съдебната фаза", допълни Петрова.  

До момента в така наречената „синя стая" в Шумен  са били реализирани 9 изслушвания на деца. Те са били на досъдебна фаза. Имало е една заявка само на съдебна фаза, но това изслушване не се е състояло, заяви Венета Господинова, директор на Комплекс за социални услуги в Шумен.