Представиха в изложба писани яйца от Чепинския край
Представиха в изложба писани яйца от Чепинския край / netinfo

Изложба „Великденски писани яйца от Чепинския край" беше открита тази вечер в мраморното фоайе на Регионалния исторически музей - Шумен. В нея беше представена част от най-голямата и богата колекция в България, изработена чрез уникалната технология за изписване с пчелен восък, при която с помощта на „писалка“ и восък се нанасят върху яйцата различни мотиви и композиции.

По време на откриването на изложбата майстори от Велинград направиха демонстрация на специалната техника и обучение за изписване на яйцата.

„Повече от 10 години тази изложба обикаля цялата страна, гостувала е в 25 града в България. Винаги хората са били възхитени, с огромен интерес разглеждат изложбата и се опитват да правят великденските си яйца по тази техника“, заяви Георги Куманов, уредник на музея във Велинград.

Самата техника предполага много възможности за украсяването на яйцата с по-финни орнаменти, отколкото познатото изписване на яйцата с восъчна свещ. „Тази техника е стара, традиционна , но е била разпространена повече в западните краища на страната, разпространена е и в цяла Европа. С нея могат да се създадат наистина удивителни образци“, заяви Светла Рашиева.

По думите й, в България са разпространени два основни стила- червени яйца с бели шарки и бели яйца украсени с восъчна рисунка, изпълнена с оцветен в черно восък, като контур при бродерията и украсени на места с цветни бои. „Тази техника може би е била разпространена много по-широко в миналото в България, в наши дни обаче е съхранена най-добре в чепинската котловина в района на Велинград и района на Ихтиман, Долна Баня , Костенец и Момина клисура“, каза още Рашиева.