Представиха проект „Семейство за всяко дете”
Представиха проект „Семейство за всяко дете” / Dariknews.bg- Невена Николова

Проект „Семейство за всяко дете", който ще се реализира в Шумен от УНИЦЕФ, беше представен днес. Идеята е да бъде създадена мрежа от услуги  за подкрепа на родители и семейства на малки деца и след разкриването на тези услуги да бъде закрит Домът за медико-социални грижи.

По думите на Милена Харизанова, програмен директор на УНИЦЕФ, Шумен е избран за реализирането на този проект, тъй като тук има създадени традиции в предоставянето на социални услуги и в общината и областта има и най-много приемни семейства. „До момента те са 55, а до края на годината очакваме да станат 70", каза Харизанова.

Тя обясни, че проектът предвижда създаване на социални услуги, свързани с подкрепа на семействата, услуги които да позволят връщане на децата в техните родни семейства, временно им настаняване в приемна грижа или осиновяването им. „Искаме със закриването на този дом да бъдат създадени не само социални но и здравни услуги. Много от децата са настанени там, защото те нямат достъп до здравни грижи и здравният им статус не винаги е добър", каза още Харизанова. Проектът предвижда да бъдат разкрити три центъра - за подкрепа на родители и бебета, за ранна интервенция и предотвратяването на изоставяне на деца и Център за детско и майчино здраве. „Вероятно обаче ще има повече от три центъра и те ще са разположени както в Шумен, така и в съседните по-малки общини", допълни  Милена Харизанова.

Тя обясни, че предстои да бъде направена подробна оценка на семействата на тези деца, които са настанени в дома. Ще бъдат проучени причините, поради които те са настанени в дома и какво трябва да се направи за да бъдат, изведени от там. „Допускаме, че голяма част от децата са там заради бедност и си мислим, че това е абсолютно недопустимо", каза Харизанова.

По думите й, предстои да бъде изготвен и план за работа с персонала. Идеята е да се проведат разговори със всеки един служител в дома, онези които имат желание да участват в новите социални услуги ще имат възможност да преминат обучение и след конкурси да бъдат преназначени. „Минимум 2 години ще трае целия процес на развиване на услугите и на закриване на дома първо ще спрем настаняването и след това ще се погрижим за децата които са вътре" , допълни Миглена Харизанова.

Относно децата, които имат здравословни проблеми или са с увреждания тя заяви, че тези, които имат нужда от постоянна медицинска грижа, трябва да бъдат в здравна услуга. „Специалистите от дома в Шумен ще продължават да обслужват и обгрижват тези деца, но те ще живеят в семейна среда, а не в дома", отбеляза тя.

Според Цветелина Бонова от УНИЦЕФ в дома има 5-6 случая , при които децата имат нужда от постоянна лекарска грижа. По думите й, те не трябва да бъдат в дом, а в болница. „След закриване на дома, те ще бъдат настанени в болницата, където ще се създадат нужните условия, а родителите им ще имат достъп до тях" , отбеляза Бонова.

От УНИЦЕФ уточниха, че това е първият подобен проект, който ще бъде реализиран в България. Той е подкрепен от 66 неправителствени организации. За осъществяване му ще бъдат събрани средства по време на благотворителното шоу „Великолепната шесторка".