Откриват денонощна аптека в Шумен
Откриват денонощна аптека в Шумен / netinfo
Откриват денонощна аптека в Шумен
70630
Откриват денонощна аптека в Шумен
  • Откриват денонощна аптека в Шумен

Единствената денонощна аптека в Шумен „Вита 1" ще започне да функционира на 4 март. В момента аптеката работи през деня на ул. Ген. Радецки 50 в квартал Боян Българанов. До дни тя ще премине на денонощен режим, за да може да отговори адекватно на нуждата от качествено здравеопазване в града.

Обектът се намира в близост до Спешна помощ и отговаря на всички нормативни изисквания, сред които е наличието на поне трима магистри по фармация, които да са на разположение 24 часа в денонощието. Аптеката работи с Националната здравноосигурителна каса и има лиценз за работа с опиати и наркотични вещества.

„Това е едно много рисковано занятие, но с много важна социална функция", коментира пред журналисти областният управител Венцислав Венков. Собственикът на аптеката Мария Велинова, която е зам.-председател на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в града, от своя страна, обясни, че денонощното лекарствено снабдяване наистина среща много трудности и е свързано със сериозни разходи. „Самият факт, че от 55 аптеки в областта нито една не се е наела да бъде денонощна, говори сам по себе си за трудностите и рисковете, които носи едно такова начинание", допълва тя.