Очакват над 3 млн.лв. приходи от разпореждане с общински имоти
Очакват над 3 млн.лв. приходи от разпореждане с общински имоти / Дарик-Шумен

С 23 гласа „за" шуменските общински съветници приеха Програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2011 година. Предвидените в нея приходи са в размер на над 3 400 000 лв. В програмата са предложени 20 обекта за концесия, а най-големия имот предвиден за отдаване под наем е комплекс „Фабулис". По време на дебатите думата взе проф. Добрин Добрев от ГЕРБ. Той каза, че събираемостта от данъци и такси е с 10% повече отколкото събираемостта от наеми. Според него трябва да има яснота как ще се повиши събираемостта от наеми на сгради и земи. „Не може събираемостта да е около 80%, тоест администрацията не си е свършила работата да си събере наемите", заяви проф. Добрев. Според кметът Красимир Костов ниската събираемост от наеми е свързана с  тежкото икономическо състояние. „Малките и средни фирми са в затруднено положение и от там идва несъбираемостта, трябва да се подобри бизнес климата в общината за да повишим и събираемостта на наемите", каза градоначалникът.

Председателят на местния парламент Даниела Русева попита администрацията, защо след като в програмата се предлагат 20 обекта за концесия, в бюджета не е заложен нито лев приходи от тях. Зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев обясни, че това, което е посочено в програмата е едно добро намерение."При изготвяне на приходната част в бюджета сме се старали да бъдем по-реалистични и да не се впускаме в излишни цифри", каза още Генчев.

Съветниците решиха в програмата да бъдат завишени с 50 000 лв. приходите от продажбата на сгради и с 10 000 лв. приходите от наеми.