Икономическа комисия Общински съвет Шумен
Икономическа комисия Общински съвет Шумен / dariknews.bg
Търсят се алтернативни водоизточници
Водят се преговори за по-малко увеличение на водата в Шумен. Това обяви общинският съветник Иван Ламбов по време на извънредно заседание на икономическа комисия днес.
По думите му той е разговарял с председателят на КЕВР Иван Иванов и има неговото уверение, че размерът на увеличението няма да е този, заложен в бизнес плана на ВиК - Шумен.
Предлаганото увеличение от ВиК е 20%. Така цената от 2.7 лв. за кубик трябва да достигне 3.30 лв, каза управителят на дружеството Красимир Марков и добави, че средствата ще бъдат използвани за инвестиции и подобряване на качеството на водата.
Той отбеляза, че трябва да се работи в посока икономии, по-добро събиране на вземанията и намаляване на времето за отстраняване на аварии.
Според Марков най-големите разходи в дружеството са за ел. енергия, тъй като повече от 60% от водата се докарва с помпи.
Той добави, че може да се направят икономии, но те ще засегнат инвестиционната програма и така няма да има подобряване на услугата.

Красимир Марков ВиК Шумен
dariknews.bg

Ламбов отбеляза, че икономиите може да не са за сметка на инвестиционната програма, а от подобряване работата на самото дружество.
По време на комисията стана ясно, че водният цикъл в града не е намалил особено авариите, тъй като те просто са започнали да се появяват на различни места.
Зам.-кметът по строителството Боян Тодоров посочи, че Община Шумен ще търси алтернативни водоизточници. Не може при една аварии 130 хил. души в общината да страдат, каза той.