НСОРБ организира Ден на диалога в Търговище
НСОРБ организира Ден на диалога в Търговище / Борислав Курдов

Националното сдружение на общините в България организира днес Ден на диалога в Търговище. Според кмета на града д-р Красимир Мирев, дните на диалога, превърнали се вече в традиционни, са добра практика на европейско ниво. Символичният домакин подчерта още, че тазгодишният Ден на диалога е по-специален, защото „защото "общините работят с три правителства и слага край на текущия програмен период".

По време на дискусията, депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев настоя и местната и централната власт да засилят своите ангажименти в конкретни критични казуси и пожела диалогът да се води между експерти по теми, точно поставени от
местните администрации.

За седемгодишния изминал период общините в България са били основен бенефициент по оперативните програми. Според данните, изнесени от зам.-кмета на Попово Милена Божанова, сключените 3100 договори са на обща стойност над 8.8 милиарда лева.

По време на срещата представителите на общините настояха още за осигуряване на кадрови и финансов ресурс при прехвърляне на правомощия от централната на местната власт. Те заявиха, че в сегашната ситуация в България, трябва да има повече споделени отговорности между бенефициент и управляваща организация при работа по европроекти.