/ Деян Герговски
Новият довеждащ водопровод от яз. "Тича" до Шумен, който се изгражда по един от най-мащабните проекти в региона "Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, е завършен на около 86-97 процента.

Това съобщи на Общо събрание на Асоциацията по ВиК в областта днес управителят на "Водоснабдяване и канализация (ВиК) - Шумен" Иван Пушкаров. Той отбеляза, че срокът на договора с фирмата изпълнител е до месец юли 2024 година, като остават дейности по преминавания на главен път и довършителни дейности по шахтите.

Областният управител проф. Добромир Добрев постави на заседанието въпроса, свързан с изграждането на новия довеждащ водопровод заради честите аварии по сегашния. Поредна авария по него остави Шумен без вода около 24 часа, както информира БТА. 

Авария остави Шумен без вода

Като време за присъединяване на обектите към съществуващата мрежа от ВиК - Шумен определиха края на месец май или началото на юни, по уверения на фирмата-изпълнител. Относно Пречиствателната станция за питейна вода от ВиК Шумен са представили документи в Дирекцията за национален строителен контрол за издаване на Акт 16 на обекта. Пречиствателната станция в шуменския квартал "Дивдядово" ще бъде въведена в експлоатация заедно с новия довеждащ водопровод, съобщиха в писмо до медиите от ВиК- Шумен" на 15 декември миналата година, ден след проведено Общо събрание на Асоциацията по ВиК в областта.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен прие на своето заседание днес отчета за дейността си през 2023 година и бюджета за 2024 г. На заседанието, свикано от областния управител и председател на асоциацията по ВиК проф. Добромир Добрев, присъстваха заместник-областният управител Нели Георгиева, кметове и заместник-кметове на общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново, Каспичан, Венец, Смядово, Хитрино и Никола Козлево, управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров и главният инженер на дружеството Антон Стефанов. Прието беше решение, с което беше определен окончателен размер от 20 000 лв. на вноската на държавата за 2024 г. в бюджета на Асоциация по ВиК-Шумен и решение за отчета за изпълнението на бюджета на Асоциация по ВиК-Шумен за 2023 г.

Областният управител проф. Добромир Добрев постави пред членовете на Общото събрание на Асоциацията по ВиК още три въпроса, касаещи осигуряването на нормално водоснабдяване за Шумен.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Савов/БТА