НАП-Търговище ще пести време и пари на клиентите си
НАП-Търговище ще пести време и пари на клиентите си / Борислав Курдов
НАП-Търговище ще пести време и пари на клиентите си
69652
НАП-Търговище ще пести време и пари на клиентите си
  • НАП-Търговище ще пести време и пари на клиентите си

Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Търговище спази традицията в началото на годината да бъдат разяснени новостите в данъчното облагане. Във вторник, 21 януари, с представители на медии се срещнаха директорът на финансовата институция Антония Стойчева и началникът на отдел „Обслужване на клиенти" Тодор Коджаманов.
Както и през предходните години, така и през 2014-та, НАП-Търговище ще се стреми да спестява средства на своите клиенти - и като време, и като пари, каза в началото г-жа Стойчева. По думите й това ще стане чрез въвеждането и все по-масовото използване на предлаганите електронни услуги. Новото, върху което ще се работи през тази година, е подаването на декларации по електронен път, без да се изисква електронен подпис, а само с персонален идентификационен код, допълни Стойчева. Друга новост е едновременното подаване на декларации образец 1 и 6, като целта е да се пресекат възможностите за осигурителни измами.
От тази година на самоосигуряващите се дава възможност да посочат, че плащат определени задължения за държавно обществено осигуряване, независимо от това дали имат други неизплатени задължения, като данъци например.
От началото на 2013 година до сега в НАП-Търговище са били издадени близо 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК). Възможностите които дава ПИК са тези, че всеки може да си прави справки какви задължения има, на каква основа се осигурява и т.н. ПИК се получава срещу заявление безплатно, в салона за обслужване в дирекцията.
През тази година няма промяна в сроковете за подаване на декларациите. Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, а пет процента отстъпка ползват тези, които са подали декларацията и са внесли своите задължения до 10 февруари. Същото важи и за всички, които подадат декларациите по електронен път. Може да се ползва само една отстъпка, естествено, уточни Стойчева. В този аспект, от началото на кампанията до 20 януари своите подоходни декларации са подали 132 души. Запазват се и сроковете за декларациите за корпоративния данък и за данък-печалба на фирмите.
Повече за законодателните промени говори Тодор Коджаманов. Той обясни, че се променя нормата на чл. 169 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, като се предоставя възможност за погасяване първо главниците за данъци и осигурителни вноски с изтекъл срок за плащане. По този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.
Друга законова новост предвижда правна възможност за разсрочване и отсрочване на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при облекчени условия за по-дълъг период и в по-голям размер. Тук целта е задължените лица във временно финансово затруднение да могат да обслужват текущите си задължения за данъци и осигурителни вноски.
Земеделските производители, регистрирани по ДДС, вече няма да се облагат задължително с данък върху годишната данъчна основа (като Едноличен търговец), а само ако изберат този ред на облагане. Декларацията за упражняване на правото на избор за 2014 г. ще се подава в срок до края на този месец.
До приключването на кампанията офисът на НАП в Търговище ще работи с плаващо работно време, без обедна почивка.