Над 1 300 зрелостници се явиха на матурата по БЕЛ, пишат за Кино на Никола Вапцаров
Над 1 300 зрелостници се явиха на матурата по БЕЛ, пишат за Кино на Никола Вапцаров / Sofia Photo Agency, архив

1 376 зрелостници от област Шумен са се явили на задължителната матура по „Български език и литература". Изпитът се провежда днес, като започна точно в 08:00 ч. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Шумен Върбан Върбев съобщи, че изпитът е започнал на време и без проблеми във всички 18 учебни заведения, в които се провежда в Шуменско. По думите му, допуснати за явяване на днешната матура са били 1 428 души, от които 152 не са се явили.

Живот и изкуство в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров. Това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците ще пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по "Български език и литература".

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат ясни на 9 юни

Днес и седмокласниците също ще се явят на външно оценяване. 1 622 деца ще положат изпити по „Български език и литература" и „Математика". Тук учениците ще решава тестовете си със син химикал. Изпитите им ще се състоят в учебните заведения, в които се обучават. „Началото е 10:00 ч., като учениците трябва да носят документ за самоличност /ученическа карта или бележник/ и служебна бележка", обясни Светлана Милева от РИО.

Резултатите ще станат ясни до 4 юни, като децата ще имат право да проверят работите си в сградата на РИО-Шумен, само ако са придружавани от родител.