„Мамо, татко, заповядайте в училище - призовават ромски деца в Търговище
„Мамо, татко, заповядайте в училище - призовават ромски деца в Търговище / popovo.bg
„Мамо, татко, заповядайте в училище" - призовават ромски деца в Търговище
54982
„Мамо, татко, заповядайте в училище" - призовават ромски деца в Търговище
  • „Мамо, татко, заповядайте в училище" - призовават ромски деца в Търговище

Търговищкият инспекторат по образованието спечели финансиране за реализиране на проект „Мамо, татко, заповядайте в училище". Средствата ще бъдат осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието, младежта и науката. Общият размер на парите, които ще бъдат вложени в проекта, е 18 000 лв.

Чрез проекта се цели интегрирането на ромски ученици в мултиетническа учебна среда. Ще работим с четири училища, съобщи директорът на Регионалния образователен инспекторат Невяна Захариева. Става дума за основните училища „Св. Климент Охридски" в Попово, „Антон Страшимиров" в Светлен и „П. Р. Славейков" в Търговище, както и прогимназия „акад. Даки Йорданов" в Омуртаг.

Проектът ще обхване около 480 ромски ученици и 300 родители. Всички те ще работят за създаването на благоприятен климат в учебната среда. Ще бъдат създадени мобилни групи, които да повлияят на родителите да присъстват самите те в училище, а и да не прекъсват обучението на децата си.

От 1 до 13 септември в четирите училища ще „гостуват" новозаписаните ученици и техните родители. Така те ще могат да се запознаят предварително с училището, а дори ще получат и подаръци - раници с учебни пособия. Родителите ще имат възможността да се запознаят с реда и условията в учебните заведения.

В празничния 15-ти септември, откриването на учебната година ще започне с акцент за новодошлите ромски ученици, което също ще е плюс за тях в приспособяването им в новата среда, коментира Захариева.

В учебния процес възпитаниците от ромския етнос ще имат организирани допълнителни занимания, извънкласни дейности, работа с психолог. Силно ще бъде наблегнато на усъвършенстването на знанията им по български език. Предвидено е да има организирано лятно училище, в което ще участват смесени групи ученици.

Експерти от РИО ще провеждат външно оценяване за всички деца от 1, 4, 5 и 7 клас в гореспоменатите училища, като това се прави, за да се проследи напредъка на учениците на ниво отделен ученик и отделна група. В края на проекта е предвидено да бъде издадено помагало за ученици, използващи два езика, което да се разпространява във всички училища в областта.