Дъбов: В бюджет 2010 има по-малко средства за шуменските общини
Дъбов: В бюджет 2010 има по-малко средства за шуменските общини / Dariknews

Средствата, заложени в бюджет 2010 г. за общините от Шуменска област като цяло са намалени. При различните общини намалението е различно. Това заяви по време на пресконференция днес шуменският депутат от „Коалиция за България" Димитър Дъбов.

Той даде пример с община Шумен, за която бюджета е 90% от тазгодишния минус още 5%, което по думите на Дъбов е около 15% по-нисък. „Капиталовите разходи във всяка една от общините са намалени в сравнение със сегашния бюджет, отново в различни съотношения", каза още Дъбов. Най-чувствително е намалението на капиталовите разходи в община Нови пазар, обясни той и допълни, че те са с около 71% по-малко. В община Смядово пък те са намалени от 180 000 на 108 000 лв.

Средствата за издръжка на персонала на общините също са намалени с повече от 10% в сравнение с миналата година, каза Дъбов. Според него това означава, че общините ще трябва да редуцират състава си.

Той допълни още, че някои проекти по „Красива България" няма да бъдат открити, тъй като не са разплатени и даде пример с разширението на дома в Нови пазар. „То е завършено, но не може да бъде пуснато, защото не е разплатено, общината очаква още около 300 000 лв., което е участието на държавата в този проект. Отново заради непредвидена в бюджет 2010 г. субсидия не могат да започнат работа защитените жилища в Смядово", заяви Димитър Дъбов.

Според него радостното е, че за два екологични обекта от Шуменска област има заложени средства в бюджет 2010 г.  Единият от тях е пречиствателната станция за отпадни води във Велики Преслав, за довършването й са отпуснати  1 050 000 лв. , а другия обект е Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Шумен. За започване изграждането на втора клетка на сметището са заложени 3 500 000 лв.