Ден на диалога между законодателната и местната власт се проведе в Шумен
Ден на диалога между законодателната и местната власт се проведе в Шумен / netinfo

В Шумен днес се проведе Ден на диалога между законодателната и местната власти. В него участваха кметът на Шумен Красимир Костов, председателят на Общинския съвет - Шумен - проф. Георги Колев, народният представител Иван Иванов, областният управител Венцислав Венков и неговия заместник Даниела Миронова, омбудсманът на Шумен Иван Капралов, кметове на общини от областта и зам.-кметове, Лилия Христова от НСОРБ, представители на неправителствени организации. Темата на дискусиите тази година бе "За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините".

Денят на диалога бе открит от председателя на общинския съвет в Шумен проф. Георги Колев, който в уводните си думи коментира трудната социално-икономическа обстановка и политическата криза, в която местните власти се налага да работят.

Становището на НСОРБ по темата бе представено от домакина на срещата кметът на Шумен Красимир Костов. В него бяха коментирани краткосрочните мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление, които сравнително бързо и лесно могат да намерят законодателни решения и ще позволят по-добра и ефективна работа на общините. Друг акцент бе опитът на общините по изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период - напомнянето им в този момент ще позволи да не се допускат отново същите грешки, да се потърсят нови механизми, включително и чрез законодателни промени, които да гарантират по-успешно и в по-голяма степен усвояване на средствата от ЕС.

Ден на диалога между законодателната и местната власт се проведе в Шумен
netinfo

Свои виждания по обсъжданите теми представи кметът на Велики Преслав Александър Горчев. Той коментира проблемите, свързани с неправилното определяне на рейтингите на общините, препоръча уеднаквяване на критериите на проверяващите органи по контрола на европроектите. За втора поредна година Горчев настоя държавата да изработи устройствени планове на четирите резервата на територията на област Шумен.
Кметът на Нови пазар Румен Панайотов пледира за законови промени в здравеопазването и премахване на налога, който държавата събира от общините върху такса смет.
Депутатът Иван Иванов увери присъстващите, че могат да разчитат на помощта на шуменските депутати, тъй като нито кметовете, нито НСОРБ могат да решат проблемите сами, без активната намеса на народните представители и промени в законодателната уредба.

Денят на диалога, организиран от НСОРБ, се провежда едновременно в цялата страна. Той се отбелязва от 1998 г. насам с няколко прекъсвания.