Център за майчино и детско здраве ще заработи в Шумен
Център за майчино и детско здраве ще заработи в Шумен / netinfo

Център за майчино и детско здраве ще бъде разкрит в Шумен, стана ясно по-рано днес по време на заседание на Областната консултативна група по проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете". В момента се набира персонал за обекта, необходими ще бъдат управител и патронажни сестри, които ще бъдат обучавани с помощта на Варненския медицински университет. Партньори в реализацията на проекта ще бъдат МБАЛ-Шумен, Агенцията за социално подпомагане и здравното министерство.

Финансирането изцяло ще бъде от УНИЦЕФ, а стойността необходима за реализирането на проекта е около 650 000 лв., обясни Вера Ангелова от УНИЦЕФ. „С реализацията на този Център ще се постави завършек на цялата мрежа от услуги, която ще бъде модел и за останалите области в страната, стана ясно още по време на заседанието.

Услугите, които центърът ще предоставя ще обхващат деца до 3-годишна възраст, а очакванията са той да започне да функционира след 2 месеца. В по-късен етап се планува да има и изнесени работни места с медицински сестри и в други общини от региона.

През следващата година в Шуменско ще продължи и реализацията на проекта за семейна грижа, осъществяван от община Шумен и Комплекса за социални услуги и „Детство за всички", който ще доведе до извеждане на децата от Домовете за деца с увреждания и настаняването им в домове от семеен тип.