13 млн. лева заем тегли Община Шумен за ИСПА 2
13 млн. лева заем тегли Община Шумен за ИСПА 2 / netinfo

Община Шумен планира да изтегли два заема от фонд „ФЛАГ" с общ размер 13 216 523 лева за обезпечаване дейностите по втория етап на Интегрирания воден цикъл на града (ИСПА 2). Нещо повече - според местната администрация към момента няма друга алтернатива и кредитът трябва да бъде реализиран във възможно най-кратки срокове. Това стана ясно на общественото обсъждане на идеята малко по-рано днес.

Първият заем от малко над 3 млн. лева ще бъде насочен към финансовия дял на Общината в изграждането на Водния цикъл, а вторият в размер на малко над 10 млн. лева е за мостово финансиране на проекта.

„Лично аз считам, че това няма да затрудни общинския бюджет, още повече че е направен предварителен разчет", коментира кметът Красимир Костов и допълни, че в случая общината разчита единствено на фонд „ФЛАГ" и на работата на управляващия орган на ОП „Околна среда". „Не можем да имаме резервен вариант при подобен обем на финансиране. В това положение са всички общини, които изпълняват проекти по тази програма", обясни градоначалникът.

Общата стойност на проекта е над 75 712 867 лева, като в тях са включени 57 940 799 лева принос на Кохезионния фонд на Европейския съюз, 14 485 200 лева национално съфинансиране и 3 286 868 лева от бюджета на Община Шумен.