Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, шофирал автобуса, с който бяха убити двамата полицаи на кръстовище "Трапезица" в града - Атанас Градев и Йордан Илиев. Сириецът бе доведен в съдебната зала с белезници. По време на заседанието служебният му защитник Калин Янев поиска преквалифициране на обвинението в по-леко. 

БТА

Той е обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи, а престъплението е квалифицирано като умишлено. Аднан е шофьорът, който блъсна патрулна полицейска кола на кръстовище в морския град, с автобус превозващ 47 мигранти. 

БТА

Фаталният инцидент, при който загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев се случи на 25-и август 2022 година. Автобусът, пълен с мигранти от Сирия, след дълго преследване от полицията и два пъти неподчинение на сигнал със "стоп" палка, блъсна патрулен полицейски автомобил, застанал на пътя му.

БГНЕС

При сблъсъка загинаха на място двамата полицейски служители. Разследването е установило, че автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и е бил оборудван с всички необходими реквизити. Автобусът се е движил с превишена скорост от около 78 км/ч.

Шофьорът Омар Аднан е навлязъл в кръговото кръстовище и с цел да избегне спирането на автобуса е предизвикал катастрофата.

Омар Аднан вече има една наложена присъда. Тя е от 4 години и 10 месеца затвора за трафик на бежанци. Очаква се днес Окръжен съд - Бургас да даде старт на делото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР