Увеличава се броя на децата за осиновяване
Увеличава се броя на децата за осиновяване / Дарик Русе, архив

32 деца са били осиновени през изминалата година в Русе, 7 от тях от чужденци. Те са били от Дома за медико-социални грижи и дом „Надежда”. Това показва желанието на осиновителите да вземат по-малки деца, констатира директорката на Дирекция „Социално подпомагане” Татяна Дончева. Статистиката показва, че през миналата година три пъти повече деца са включени в списъците за осиновяване в сравненние с предходната.

Това според Дончева е следствие от направети от правителството законодателни промени. Според тях процедура по осиновяване или настаняване в приемно семейство вече може да се предприеме в случай, че детето е в дом повече от половин година, и някой от родителите му не е доказал, че е със възстановени родителски права.

Друга много важна новост е, че българските граждани, които живеят и работят в чужбина и са в списъка на националните регистри за осиновяване, до 1 октомври ще бъдат издирени и ако желаят ще могат да осиновят дете. До момента това не беше разрешено от националното ни законодателство.