Силистра празнува на Кръстовден
Силистра празнува на Кръстовден / netinfo
Силистра празнува на Кръстовден
56462
Силистра празнува на Кръстовден
  • Силистра празнува на Кръстовден

С архиерейска света литургия в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел", отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, и с тържествено заседание на общинския съвет започват днес проявите за Деня на Силистра.

Програмата в празничния ден е колоритна и разнопосочна. Ще има за всекиго по нещо, обещават организаторите от общинската администрация. Повече за акцентите разказва заместник-кметът Денка Михайлова.

„Община Силистра се постара да организира различни прояви както за по-младите, така и за по-възрастните граждани. Още сутринта на площад „Свобода ще бъдат позиционирани различни ателиета за занимания на малките деца - за четене, за рисуване, за временни татуировки и др. забавления и игри. Най-малките са поканени на безплатен куклен спектакъл „Хензел и Гретел" в 11.00 ч. В 15.00 часа на басейна е конкурса „Мини Мис Силистра". Надявам се да премине в добро настроение. От 17.00 часа сме организирали едно кулинарно изложение, което смело мога да кажа, че се прави за първи път в Силистра. Съвсем безвъзмездно се включиха местни хранителни фирми в организацията на кулинарното шоу. Ще има изложение на различни хлебни изделия, сирена и мезета. След това напълно безвъзмездно гражданите ще могат да ги дегустират".

Вечерта е празничният концерт с участието на оркестър „Орфей". А традиционната заря ще бъде заместена с лазерно шоу и летящи светещи фенери.

Любопитен момент в програмата е изнесеното тържествено заседание на общинския съвет. Според Мария Димитрова, председател на местния парламент, хората трябва да свикнат, че общинският съвет е открита институция. За първи път ще бъде връчен Годишен приз на гр. Силистра. Това ще стане край най-големия фонтан в Дунавската градина. С отличието ще бъде удостоена Светлана Тодорова - треньор на юношеския отбор по баскетбол „Доростол" - шампион на България.

14 септември се чества като Ден на Силистра от 1992 г. по решение на общинския съвет в града. Но историческите му корени са отпреди над 150 години. В регионалния музей се пазят сведения за най-стария панаир в града от 1861 г., провеждал се по подобие на известните по това време изложения в Добрич и Кълъраш.