РУ пробива на европейския образователен пазар
РУ пробива на европейския образователен пазар / netinfo
Софтуерна платформа, разработена от докторанта на РУ Цветан Христов ще бъде използвана за изграждането на виртуална библиотека в помощ на учителите от средните училища от цяла Европа, съобщават от висшето училище.

На среща в Будапеща международен консорциум от университетски преподаватели е избра софтуера за електронно обучение на Русенския университет. Проектът за изграждането на виртуална библиотека се финансира от програмата КОМЕНИУС на Европейската комисия и цели да подпомогне менторите на начинаещите учители, и така да се повиши нивото на средното образование.

Софтуерната платформа е разработена в центъра за иновационни образователни технологии на РУ от докторанта Цветан Христов, който през 2005 г. получи за нея грамота „Джон Атанасов” от президента Георги Първанов. За преподавателите това е инструмент за бързо и лесно правене на уеб-базирани учебни курсове, а за студентите – достъпна по всяко време и от всяко място виртуална библиотека.

Миналата година платформата беше предоставена на всички университети в страната и така се постави началото на изграждането на Национална мрежа от виртуални библиотеки за електронно обучение. През тази година в Националната мрежа ще бъдат включени и колежите в страната.

След закупуването на платформата за електронно обучениe от университети и фирми в Русия, Унгария, Белгия и Германия, това е петият пробив на Русенския университет на европейския образователен пазар.