Река Русенски Лом е преляла
Река Русенски Лом е преляла / netinfo
Река Русенски Лом е преляла в района на село Красен, общ. Иваново, Русенско. Това е показала проверката на експерти на Басейнова дирекция дунавски район Плевен, направена по сигнал на Областна дирекция ”Гражданска защита” Русе.

Залети са прилежащи земеделски земи, има опасност да бъдат залети и водовземните съоръжения на „В и К” Русе в района на селата Божичен и Красен. На управителя на водоснабдителното дружество са издадени предписания за предприемане на своевременни действия по обезопасяване на съоръженията от заливане.

Причината за преливането на реката е значително повишаване нивото на река Черни Лом, вследствие на обилно снеготопене в района на област Търговище, са констатирали експертите. Язовир “Еленово” също прелива и водите му след преливника се отвеждат в река Мали Лом, на която е изграден яз. „Ломци”.

По предписание на Басейнова дирекция Дунавски район до „Напоителни системи” Търговище вече е затворен основният изпускател на яз. „Ломци” до нормализиране нивото на река Черни Лом. Дадени са предписания и за затваряне на изпускателя на яз. „Баниски Лом”, от който в момента се изпускат водни маси около 270 л/сек.

За повишеното ниво на реката са уведомени и водоползвателите по течението на р. Русенски Лом.