Огромен студентски интерес към Дните на кариерата в РУ
Огромен студентски интерес към Дните на кариерата в РУ / Снимка: Русенски университет

Огромен интерес към „Дните на кариерата 2013“ на Бизнес факултета проявиха студентите от трети и четвърти курс днес. Преподаватели отложиха занятията си, за да имат възможност абсолвентите да се включат във форума. „Провеждаме тези срещи вече няколко години поред и всяка година той става по-ефективен“ – заяви деканът на факултета доц. Емил Трифонов при откриването му. Домакините представиха пред гостите специалностите на факултета и новия „Алманах“ с автобиографиите на завършващите бакалаври и магистри. Координаторката на Дните на кариерата Даниела Йорданова информира, че той се разпространява чрез Бюрата по труда и Регионалните служби по заетостта в Североизточна България, както и чрез Центъра за кариерно развитие на университета. Всяка от участвастващите повече от десет работодателски организации разказа за стажантските си програми и изискванията към кандидатстващите за работа млади специалисти.

Председателят на Русенската търговско-индустриална камара, Милен Добрев, който е възпитаник на специалност „Европеистика“ сподели, че организацията продължава от години да работи с Бизнес факултета. При тях стажуват редовно по 5-6 студенти годишно, а работата на камарата по проекти разширява тези възможности. Също така РТПК посредничи между между търсещите работа млади хора и набиращите нови служители фирми.

Зам.-областният управител д-р Андриан Райков съобщи, че 19 студенти от университета са участвали през изминалата година в тяхната програма за стаж и обучение, а през следващия период тази дейност ще се реализира по още две програми за стаж и младежка заетост. В Община Русе през 2012 г. през стаж и обучение са преминали 12 студенти и Общината продължава политиката си в тази област и през настоящата година. От Про-Кредит Банк представиха на абсолвентите новата си, специално разработена програма за стаж на млади специалисти.

Най-динамичен беше последният панел на форума, при който студенти и работодатели провеждаха преки разговори.