Най-най- за изминалата 2015-та в библиотеката
Най-най- за изминалата 2015-та в библиотеката / Дарик Русе, Искра Георгиева

530 читатели са се регистрирали в регионална библиотека „Любен Каравелов“ в деня за безплатни карти в края на миналата година. Това съобщи директорът на библиотеката Теодора Евтимова. В отчета си за 2015-та тя обобщи, че читателите са около 8000, като през годината са се регистрирали около 1500. Най-младият читател е 8-месечната Яница Закова, а най-възрастният-95-годишната Боянка Генчева. Закупени са 13 хиляди библиотечни документа, което е с 1400 повече от миналата година. В момента фондът наброява над 700 хиляди библиотечни единици. Най-четените автори през изминалата година са Даниел Стийл, Иван Вазов, Джон Гришам, Стивън Кинг, Астрид Линдгрен.

Най-търсените заглавия са „Крадецът на праскови“, „Под игото“, „История Славянобългарска“, както и поезията на Христо Ботев. През 2015-та година библиотеката е направила абонамент за електронните издания на вестниците „Капитал“, „Бряг“ и „Утро“. Организирани с над 250 културни събития, като половината от тях са били насочени към децата, разказа още Теодора Евтимова. Най-четящото дете, според класацията на „Любен Каравелов“ е Симона Младенова от СОУ „Хр. Ботев“, която за година е заела 259 заглавия.

Директорът на библиотеката добави, че сред акцентите в събитията за тази година ще бъде конкурсът за карикатура и шарж на тема „Виното“. Това ще е темата и на предстояща през април научна конференция. Виното ще провокира творческите способности и на участниците в конкурса за комикс.