Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият”
Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият” / снимка:Русенска библиотека

Национална  научна конференция „Змей Горянин - непознатият“ ще се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ на 27 април, понеделник. Тя е посветена на 110-годишнината на родения в Русе писател Светлозар Акендиев Димитров.

Змей Горянин е един от най-продуктивните български писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Обвинен от Народния съд и осъден на една година затвор, поради което книгите му попадат в „Списъка на забранената литература“, а името му е заличено от литературния живот.

В конференцията ще бъдат представени двадесет и два доклада и научни съобщения, които разкриват непознати и неизследвани до момента страници от живота и творчеството на писателя. За първи път ще бъде представен неизвестен мемоарен ръкопис на Змей Горянин, писан непосредствено след излизането му от затвора. Откритието е на Катя Зографова, директор на Националния литературен музей и носител на тазгодишната Награда за литературна критика “Нешо Бончев”. Участниците в конференцията ще се запознаят и с факти от съдебния процес срещу писателя. Автор на проучването е Татяна Прокопиева, представител на Адвокатската колегия в Русе, а доц. д-р Илко Пенелов, преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски", ще се спре на мястото на Змей Горянин в протоколите за унищожени книги през 40-те години. Детайли около недовършената автобиографична повест на твореца "Червеният хотел” ще очертае доц. д-р Вихрен Чернокожев от Институт за литература от БАН.

Доклади ще изнесат и преподаватели на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Русенски университет „Ангел Кънчев“, научни работници и специалисти от Къща музей "Емилиян Станев" - Велико Търново, Държавен архив – Русе, Съюз на учените – Русе, Дружество “Будители“ – Монтана, Русенско общество за културно и историческо наследство “Змей Горянин”, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, СОУ „Христо Ботев“ – Русе, Регионална Народна библиотека "Петко Рачов Славейков" - Велико Търново и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

По време на конференцията ще бъде представена изложба от документи, книги и материали за живота и творчеството на Змей Горянин, съхранявани във фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе.

В рамките на форума в Русенската библиотека ще гостува пловдивското издателство „Летера“, което ще представи най-новата си книжна продукция.

Съпътстваща инициатива ще бъде прожекцията на документалния филм на Регионален телевизионен център - Русе „В примката на мълчанието“, посветен на Змей Горянин. Сценарист на филма е Виолета Радева, а режисьор - Елена Машкова.