Миризма на изгоряло кюспе над три квартала
Миризма на изгоряло кюспе над три квартала / netinfo

Във въздуха над Русе няма опасни емисии и замърсители над нормата. Това заявиха пред Дарик директорите на Гражданска защита Петър Петров и Регионалната инспекция по околната среда и водите Дауд Ибрям по повод сигналите за остра миризма в града. Тя е усетена най-силно в района на „Захарна фабрика”, както и в квартал  "Възраждане" и около Русенския университет след 20,30 часа в събота.

На място са направени замервания от екип на Гражданска защита и екоинспекцията. За случая снощи са уведомени също РИОКОЗ и КООРС. Първоначалните данни от пробите не показват отклонение от нормите, заяви директорът на русенската екоинспекция Дауд Ибрям.

Експертите са категорични обаче че усетената миризма е производствена. Тя се отделя при изгарянето на отпадъчния продукт кюспе при производство на олио. Квартал „Захарна фабрика” се намира в района на промишлената зона, където работи и фабрика за олио. На предприятието ще се връчи предписание за обработка на отпадъците, казаха от РИОСВ. До дни се очакват и допълни анализи от снощните замервания на въздуха.