Йордан Йовчев и Силвия Митева откриха 5-тия международен фестивал „Дунавска перла“
Йордан Йовчев и Силвия Митева откриха 5-тия международен фестивал „Дунавска перла“ / netinfo

Днес официално беше открит петият юбилеен международен фестивал по художествена и спортна гимнастика „Дунавска перла", който ще приключи утре в зала „Дунав". 

На необичайната пресконференция, която се проведе в залата пред погледа на зрителите, гостуваха: най-успелият български гимнастик Йордан Йовчев и Силвия Митева, най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика на тазгодишните олимпийски игри. За Йордан Йовчев имаше и приятна изненада - шампионките от баскетболния отбор „Дунав 8806" заедно със старши-треньора Георги Божков, поднесоха цветя и плакет на гимнастика. Момичетата изразиха благодарност към колегата спортист и възхищение от упоритата му работа, с която той дълги години буди гордост и радост у българските спортни фенове. 

Йордан Йовчев получи от кмета на град Русе - Пламен Стоилов, плакет за заслугите си към развитието на спорта, както и картина със символа на града - Доходното здание. Гимнастикът изрази задоволството си да присъства на фестивала, който нарече „празник на художествената и спортна гимнастика." „Поздравления за фамилия Митеви, че развиват спорта в Русе и създават условия децата да спортуват," каза още Йордан Йовчев. Кметът - Пламен Стоилов, нарече Йовчев и Митева „пример за подражание за спортен дух и успехи, които поддържат гордостта и националното ни самочувствие." Той благодари на семейство Митеви, че са запазили духа на гимнастиката, която винаги е била в спортната визитка на Русе. 

Силвия Митева, рожба на спортен клуб „АКРО", получи почетен медальон от своя клуб, както и награда от всички признателни родители, за чиито деца Митева е вдъхновение. „Това събитие дава стимул на децата да тренират усилено и да изпитат емоцията от представянето пред публика," каза Силвия Митева. „Спортът е изключително важен за децата и дано фестивалът привлече нови приятели на художествената и спортната гимнастика," добави тя.

След тържествената част състезателите от 17-те клуба се строиха за официалното откриване. Заради скоро приключилата олимпиада, само два чужди клуба гостуват тази година: в художествената гимнастика има австрийско участие, а в спортната - румънско. Румънският клуб се представя във фестивала „Дунавска перла" от самото му начало.

Състезанието ще продължи днес и утре, като ще завърши с гала концерт и честване на 20-годишнината на спортен клуб „АКРО".