Бароков оркестър тази вечер на ММД, утре-Минчо Минчев и Мие Мики
Бароков оркестър тази вечер на ММД, утре-Минчо Минчев и Мие Мики / ММД

Тази вечер в рамките на мартенски музикални дни публиката може да присъства на концерт на италианският Бароков оркестър I Musici di Romа. Началото е в 19 часа в Доходно здание. В програмата:А. Вивалди - Концерт в сол минор R156, А. Вивалди - Годишните времена, А. Вивалди – Концерт в ла мажор за струнни RV 158, А. Вивалди - Концерт за цигулка, струнни и басо континуо “Il Favorito” RV277, А. Вивалди – Концерт за две цигулки, две чели, струнни и басо континуо RV 575, А. Вивалди – Концерт за струнни “Alla Rustica” RV 151. Солист: Магали Моние, флейта. Явлението

I Musici - най-старият и реномиран ансамбъл за барокова музика в света и първият бароков ансамбъл, постигнал с „Годишните времена” истински бум на световната музикална сцена. От първия запис на „Годишните времена”, който исторически принадлежи на ансамбъла, се продават повече от 25 милиона копия в различни издания, а един от по-новите записи на същата творба печели платинен диск с вграден диамант.

За първи път публиката в България ще чуе на живо една малко известна версия на „Годишните времена”, версията за флейта и оркестър, за която казват, че е по-атрактивна дори от оригинала. Щастие е при това, че можем да я чуем в изпълнение на нейния автор - Магали Моние, един от най-вълнуващите артисти на Франция от последните няколко години и един от най-търсените в Европа млади флейтисти. Всеки един от артистите на I Musici свири на уникален майсторски инструмент от 17 и 18 век – забележителна колекция от стари инструменти, изработени от Гуарнери, Амати, Капа, Черути и др. - нещо, което прави звука на ансамбъла изумително красив и уникален.

Утре от 19 ч. в Доходното здание е концертът на Минчо Минчев, цигулка и Мие Мики, акордеон. В програмата: Д. Скарлати, Г.Ф. Хендел, А. Корели, М. Льогран, Ф. Глас, А. Пиацола. Един необичаен и изключително атрактивен дует в програмата на фестивала и двама изпълнители с особена артистичност и класа. Фестивалната програма на Минчо Минчев с Мие Мики е поредната новина за българската публика и истинско предизвикателство за многобройните му почитатели. Концертът ще бъде записан и излъчен от БНТ и ще бъде излъчен директно от БНР.