Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване
Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване / netinfo
Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
81047
Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
  • Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"

Божидар Стоилов е кмет на с. Сандрово вече втори мандат. Смята, че кметството е като малка фирма, но към управлението му трябва да се прибави и малко психологическа подготовка-да можеш да разговаряш с всеки и да откликваш на проблемите на хората. Стоилов смята също, че е добре да имаш богат професионален опит, който ти помага в работата. Той може да се похвали с такъв. Завършил е инженерна специалност в Русенския университет, както и Икономическия университет във Варна. Започва кариерата си в АПК Сливо поле, където израства до главен инженер, след това работи в „Международни превози“, става управител на „Управление за строителна механизация Шумен“, база Русе, развива частен бизнес в областта на международния транспорт, но закрива фирмата си след като става кмет на Сандрово. Женен е, съпругата му е детска учителка, има син и дъщеря и трима внуци.

Г-н Стоилов, в края сте на втори мандат, какво ви мотивира да се заемете с тази работа?

Мотивира ме поканата, която ми беше отправена от група жители на Сандрово преди 8 години да стана техен кмет. Увереност, че ще се справя с работата ми даде и богатият ми професионален опит. Подготовката ми е стабилна, работил съм в доста предприятия. Имам и психологическата подготовка да разговарям с хората. Те ми вярват, защото ме чувстват равен, а не като началник.

Как се промени Сандрово през последните 4 години?

Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
netinfo

Първо ще започна с инфраструктурата. Всяка година ние асфалтираме, запълваме дупки по улиците. Постарах се с оскъдните средства, които имаме да преасфалтираме 5-6 улици. Ликвидирахме сметището, също така разработихме проекти за подобряване циркулацията на питейната вода, защото беше много лоша. За сметоизвозването имаме сключен договор с фирма „Астон“. Всеки контейнер има поставен „чоп“, за да е безопасен. Всички улици са с номера и табели, има поставени и пътни пътни знаци. През този мандат успяхме да преасфалтираме и пътя между Мартен и Сандрово. Той беше много разбит, а сега е много добре направен.

Знаем, че не е лесно да сте кмет на малко населено място, защото средствата са малко и е трудно да се промени нещо съществено. Как се справяте с тази липса на средства?

Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
netinfo

Аз мисля, че има много неща, които можеше още в началото на първия мандат да се променят, но средствата не достигаха. През тези 4 години обаче спечелихме различни проекти, благодарение на които селото се промени. Изградихме четири парка, като в тях има модерни детски съоръжения и беседки. Един от проектите е разработен към Министерството на екологията. По него се отпускат само 10 хил. лв., но площадката ни реално е на стойност 50 хиляди лева, защото имаме и подкрепата на бизнеса. Помагат ни земеделските кооперации, голяма подкрепа ни оказва и олимпийският шампион и председател на федерацията по борба Валентин Йорданов /роден в Сандрово/. Специално тази площадка, изградена по ПУДОС е толкова хубава, че идват да играят деца и от съседните населени места. За нуждите на младите хора, които искат да спортуват пък разработихме друг проект и изградихме мултифункционална площадка с изкуствена трева за футбол, тенис на маса, волейбол и баскетбол. Единственият отдушник за пари е да играем по програмите. Съжалявам, че не можем да участваме с проекти по програмата за развитие на селските райони, защото попадаме в общините, които нямат право. Затова разчитаме много на помощта на бизнеса.

Явно бизнеса ви помага много, има ли и други приятели, на които разчитате?

Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
netinfo

Аз имам богат професионален опит, имам много приятели в различни фирми, които се отзовават при нужда. Ето например всяка година в Сандрово правим конни надбягвания, за които са необходими много пари. Там откликват много бизнесмени от Русе. Тази година имаше 106 коня от цяла България. Съвместно с Община Русе определихме приз, за който се бориха 12 коня от елитни конни поделения.

Като заговорихме за приятели и проекти, как оценявате Програмата за подкрепа на малките населени места на Община Русе?

Това е една много добра инициатива, по нея се планува и разширяване на финансирането. Ние знаем, че за да стане едно населено място добро за живеене е необходима такава подкрепа. Смятам, че Сандрово е едно от най-добрите места за живеене в района. Доказателство за това е фактът, че почти няма къщи за продаване в селото.

Като ви слуша човек ще си каже, че Сандрово няма проблеми, кои са те все пак?

Б.Стоилов:Сандрово е сред най-добрите села за живеене в региона, почти няма къщи за продаване"
netinfo

Един от проблемите е преасфалтирането. Имаме обещанието на Община Русе, че по програма „Региони в растеж“ ще ни бъдат отпуснати средства за тази цел. Имам и друга идея. В момента в бившето училище е изграден фитнес център за младежите, но искаме да го модернизираме. Плануваме още да санираме здравната служба, сградите на кметството и на читалището, за да може хората да се чувстват още по-добре в Сандрово.

Изглеждате много енергичен и амбициозен, но сигурно и вие сте имал трудни моменти в работата си, кои са те?

Не смятам, че съм имал трудни моменти, това ми е в кръвта. Стига да имаш желание да работиш с хората не е трудно. Аз съм израснал сред хората от селото, уважавам ги и те ме уважават и съм готов всичко да дам, за да са доволни. Ето само преди ден се върна една група от селото от екскурзия. Всяка година организираме такава разходка, този път ходиха до Тетевен и са много щастливи.

Не споменахте обаче семейството, то как понася трудностите покрай работата ви?

Аз съм семеен от 1975 година, имам син и дъщеря и трима внуци. Съпругата ми е детска учителка и тя ми е един добър коректив за това, къде сме сгрешили и какво още можем да направим. Със семейството си споделям всяка идея. Както и последната-сега работим по проект за реконструкция и ремонт на централния парк. По него изграждаме фонтан, скоро ще го открием и ще краси още повече Сандрово. Екипът ми също е прекрасен, когато организираме празник за 1 юни особено те са в стихията си, защото правим нещо за децата. Удоволствие е да работя с тях, удоволствие е да ме поздравяват по улиците със „Здрасти кмете!“ Това е най-важното-да ме чувстват един от тях. Разчитам дори и на моите предшественици. Въведох такава традиция-в края на годината освен среща с бизнеса организирам среща и с бившите кметове, с тях работим ръка за ръка. Това което те са направили не може никой да им го отнеме и ние надграждаме над него.

Чуйте разговора с Божидар Стоилов в прикачения файл.