16-та международна нощ на прилепите отбелязват в Русе
16-та международна нощ на прилепите отбелязват в Русе / DarikNews

Българското дружество за защита на птиците с подкрепата на МОСВ и в партньорство с ПП „Русенски Лом”, МГ „Баба Тонка”- Русе и Спелео клуб „Приста” ще отбележи 16-та Международна нощ на прилепите.

Първите европейски нощи на прилепите са проведени през 1990 г. в Полша и Франция. От 1997 нощ на прилепите се организира под егидата на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), като година след това ежегодно Русе се включва в тази инициатива.

България има една от най-големите популации на прилепи в Европа. От 35-те вида, у нас се срещат 33, а в района на Русе – 28. С организирането на Европейските нощи на прилепите се цели  да се запознае широката общественост с живота и навиците на вида и да покаже защо е важно те да бъдат опазвани.

Тази година в Русе Нощта на прилепите ще се проведе в МГ „Баба Тонка” – там от  където започва обучението на бъдещите биолози и еколози в града. Събитието ще обедини усилията на организации, които играят важна роля в изследванията, защитата и опазването на прилепите и техните местообитания – ПП „Русенски Лом” и Спелео клуб „Приста”.