Започват две дела срещу социални центрове за отказ на информация
Започват две дела срещу социални центрове за отказ на информация / netinfo

Центърът на неправителствените организации заведе две дела срещу социални центрове в Разград по Закона за достъп до обществена информация. Едното стартира днес в Административен съд-Разград.

Процесът е срещу Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“. Оттам в началото на ноември отказали на Центъра на НПО да предоставят Правилника за дейността на институцията и типов договор за ползване на социалната услуга. Подобни искания за информация по ЗДОИ неправителствената организация отправила към всичките девет социални услуги, които се предоставят в община Разград. Аргументът бил, че председателят на Центъра на НПО Георги Милков има личен интерес към тази информация, тъй като майка му Дочка Станева е потребител на ДЦВХУ“Подай ръка“. Тази теза бе използвана от адвоката на социалната институция и в съда, като защитата поиска да бъдат приложени като доказателства данните за роднинската връзка между двамата. Съдът обаче прецени това като неотносимо към процеса.

Процесът бе отложен за 16 януари 2017 г., когато ответникът по делото трябва да предостави цялата преписка по казуса.

Другата институция, отказала същия тип информация, е ЦСРИ“Емилиян“, първото заседание по делото е в четвъртък, 15 декември.