/ снимка: rnews.bg
Заповед, с която се въвежда вечерен час за всички лица на територията на община Сопот, въведе кметът на подбалканското градче Деян Дойнов. Заповедта е с днешна дата, а контролът ще изпълняват секретарят на общината Мехмед Тухчиев и началникът на РУ на МВР Карлово. 

И Община Мъглиж въвежда вечерен час, нарушителите с глоба

Вечерният час е от 22:00 часа до 6:00 часа сутринта
. Със заповедта си кметът разпорежда движението на всички автомобили с регионален (областен) код в регистрационния номер, различен от РВ, да се осъществява по ул. "Трети март" - околовръстния път край Сопот. Така те няма да могат да влизат на територията на града.

DarikNews

Ограничителните мерки са въведени заради заплахата от коронавирус. Само преди няколко дни кметът на Сопот и кметът на Кричим издадоха заповеди, с които забраниха работата на всички търговски обекти, освен аптеките, дрогериите, хранителните магазини и бензиностанциите. Тогава областният управител Дани Каназирева отмени заповедите им като незаконосъобразни.

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

Въпреки това кметът на Кричим Атанас Калчев обяви, че заповедта му е законосъобразна и действаща, а Каназирева днес ядосано заяви: „В България имаме действащ национален щаб, той издава указания и министър на здравеопазването,  който издава заповеди. Всички останали единствено и само изпълняваме и контролираме за спазването на тези разпореждания.

Френско семейство с деца под карантина живее в автомобила си край Сопот

Когато заповед на друг орган противоречи с по-горестоящ акт - на здравния министър, тя е незаконосъобразна. В противен случай ще предизвикаме пълен хаос. Съгласно чл. 32 от ЗМСМА, областният управител може да отменя незаконосъобразни актове в 14-дневен срок или при неговото сезиране. Бях сезирана от десетки граждани от съответната община. Изпълнила съм си задълженията“.

Пред DarikNews шефът на ОД на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев съобщи, че е бил уведомен от Каназирева за това, че заповедта на кмета на Сопот е незаконна, но по думите му кметовете имат право да издават заповеди за налагане на вечерен час.

31 души са под карантина за коронавирус в Карлово и Сопот

"Целта ни е да ограничим разпространението на коронавируса", посочи той и добави, че подобна заповед може да бъде атакувана в Административния съд.