Ученици и преподаватели от МГ на стажове в Европа
Ученици и преподаватели от МГ на стажове в Европа / Снимка: Даниела Ковачева
Математическа гимназия ще изпраща свои ученици на стажове в Англия, а учителите си - на обмяна на опит в Италия, съобщи директорът Ивайло Старибратов. Тези инциативи са по линия на три проекта по европейски програми, в които Математическата гимназия ще вземе участие. Неин възпитаник – Джовани Чемишанов, ще участва в обучение на незрящи деца в Германия в триизмерно моделиране, анимация и програмиране.

Първият проект - за интегрирано IT-обучение за ученици от 16 до 19 години, стартира на 8 ноември. Трима тийнеджъри от Пловдив, петима от Варна и двама от София ще участват в триседмична практика в град Карлсруе. Три от децата в групата са незрящи. За тях в практиката ще бъде включен обучителен модул по програмите Джос /Jaws/ и Спийч лаб /Speech lab/, обясни ръководителят на проекта Райчин Райчев. Собственик на софтуерна компания в Пазарджик, който също има зрителни увереждания, е оказал подкрепа за подготовката на младежите преди заминаването им за Германия. Фонадация „Бъдеще в 21-ви век”, Център за развитие на човешки ресурси по секторна програма „Леонардо да Винчи” и програма „Учение за цял живот” осигуряват финансирането за учебната практика.

Другите два проекта, в които ще участва Математическата гимназия, ще започнат през пролетта догодина. Единият предвижда стажуване на ученици в Англия с цел доближаване бизнеса до тийнеджърите още в процеса на обучение. Той ще се проведе в Плимут и в него ще участват 20 младежи от гимназията. Третият проект е за обмен на учебни програми и преподаватели - 10 учители ще заминат за Италия за повишаване на квалификацията и обмяна на опит с чуждестранните колеги, обясни директорът Старибратов.